Kodėl reikalinga sveika mityba?

Valgydami sveiką, subalansuotą maistą savo organizmą aprūpiname pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, kurios savo ruožtu palaiko smegenų aktyvumą, suteikia energijos, sustiprina kaulus ir raumenis. Kol esame jauni, dažnai valgome per daug nesirinkdami, kuris maistas sveikas, kuris – nelabai. Jeigu skanu, to ir pakanka. Tačiau galiausiai turime suprasti, kad suvirškintas maistas yra mūsų organizmo statybinė medžiaga ir jeigu savo „namą“ statome iš ne itin kokybiškų medžiagų, tuomet po keleto ar keliolikos metų jį gali tekti remontuoti ir tas remontas gali būti kapitalinis. Taigi, kokios medžiagos kokybiškos? Visų pirma turime gerti daug vandens ir valgyti kuo daugiau vaisių bei daržovių. Vaisiai ir daržovės suteikia mūsų kūnui vitaminų ir mineralų, kurie būtini norint sėkmingai kovoti su ligomis, nuovargiu.

Visų antra, kūno ląstelės ir audiniai sukurti iš mūsų suvalgyto maisto. Maistas yra ne tik kūno energija reikalinga judėjimui, mąstymui ir kitokiai organizmo veiklai, bet ir mūsų kūno statybinė medžiaga. Kūno ląstelės sudaro audinius, o audiniai – organus, kurie sujungti į įvairias sistemas. Virškinimo sistema apdoroja mūsų suvalgytą maistą. Šią sistemą valdo endokrininė sistemą, taip pat nervų ir centrinė sistemos. Taigi tai, ką suvalgome, kraujotakos sistema išnešioja po visą organizmą ir kiekviena ląstelė aprūpinama energija bei „statybine“ medžiaga.

Visai neseniai perskaičiau, kad žmogaus kūnas visiškai pasikeičia kas septynerius metus. Tai yra ląstelės miršta ir yra pakeičiamos. Mes nuolat keičiame odą, kerpame plaukus, nagus. Odos ląstelės yra ganėtinai patvarios ir gali išlaikyti kelerius metus. Pavyzdžiui virškinimo trakto ląstelės pakeičiamos kas kelias dienas, o raudonieji kraujo kūneliai pagaminami ir pakeičiami milijonais per sekundę. Patys to nežinodami kas kelerius metus mes pakeičiame visą savo kūną. Žmogaus kūnas beveik visiškai pasikeičia kas septyneri metai. Visa tai įvyksta maisto, kurį suvalgome, dėka. Taigi matome kokia svarbi yra būtent sveiko maisto nauda.

Jeigu sveriate apie 70 kilogramų, vadinasi turite apie 42 kilogramus vandens, 14 kilogramų riebalų, 14 kilogramų baltymų, angliavandenių, kaulų mineralų ir pan. Mineralai, vitaminai ir kiti elementai dar gali sudaryti apie 200 gramų svorio. Mūsų sveikata priklauso nuo to, ar pakankamai turime visų šių medžiagų ir ar teisingai jos subalansuotos. Norint išlaikyti pusiausvyrą svarbiausia, kad valgytume kuo daugiau neapdoroto, natūralaus, gamtos pateikto maisto. Vėlgi grįžtu prie to, ko gamtoje daugiausia – vandens, vaisių ir daržovių.  Dažnai mūsų mitybos problema slypi tame, kad keičiame maistą, kuris atitiktų mūsų ekonominius ir kultūrinius poreikius, užuot tiesiog vartoję produktus, kuriuos mums teikia gamta. Deja, kuo dažniau tuos produktus perdirba žmogus, tuo mažiau juose lieka naudingų medžiagų. Todėl ką tik nuskintas ar išaugintas produktas daug vertingesnis už dešrą ar dešrelę, kurioje pridėta tiek daug papildų, visokių E ir pan, kad net nesuprantame, ką valgome.